Om Koi

Koi

Koi, från det japanska namnet nishikigoi som betyder ungefär ”mönstrad karp”, är en framavlad variant på den vanliga karpen. Koi har på japanska samma uttal som ett ord för kärlek, och anses därför vara en symbol för kärlek och vänskap. Det är också en av de vackraste och mest populära fiskarna att hålla i trädgårdsdamm.

Historia
Man tror att karpen härstammar från området runt svarta havet och kaspiska havet. Via en kombination av kraftiga översvämningar och vidare handel började karpen spridas på grund av sin förmåga att överleva i många olika klimat och vattenförhållanden. Karpen började redan för tusentals år sen att födas upp som föda. Ibland kunde odlarna se att vissa av fiskarna producerade naturliga mutationer, dessa kunde yttra sig som fläckar eller att buken färgades t.ex. röd, brun, grå, ljusblå eller ljusgul. Dessa Koi blev först beskriven i en kinesisk bok som skrevs någon gång mellan år 265-316, de beskrevs då som vita, röda, svarta och blå.

Exakt hur Koi spreds och kom till Japan är inte känt, men det är troligt att de första karparna kom för ungefär 1400 år sen från Kina. Den verkliga utvecklingen för Koi tog dem från att vara en matfisk till att bli de ”levande juveler” vi kan se idag, började på 1600-talet i byn Yamakoshigo i Niigata distriktet i Japan. Risodlarna i den lilla byn började sätta ut Karp i bevattningsdammarna för att komplettera sin föda under de karga vintrarna. För ungefär 200 år sedan lade en av risodlarna märke till att en av fiskarna hade röda fläckar. Några av odlarna började separera de som hade annorlunda färg och började föda upp dem tillsammans, så började de karpar vi idag känner som Koi ta form. Med tiden blev intresset för Koi större och år 1908 hölls den första utställningen i Japan.

1914 var det år när Koi officiellt presenterades för världen, under en stor utställning i Tokyo presenterades Koi i många olika varianter. Utställningen gjorde stor succé hos folket som var van att se karp som en svart eller brunaktig fisk. I mitten på 1970-talet började Koi-hobbyn frodas även utanför Japan, och idag odlas det Koi över hela världen.

Idag finns det mer än 100 namngivna varianter på Koi. De finaste exemplaren visas upp på utställningar och enskilda exemplar kan betinga priser i miljonklassen.

Några Varianter

Kohaku – Vitt skinn med röd teckning. Den till synes enkla varianten som alltid varit populärast och vunnit mest tävlingar. Visades upp första gången på utställningen i Tokyo 1914.

Taisho Sanshoku (Sanke) – Vitt skinn med röd och svart teckning. Namngavs för att hedra Kejsar Taisho som var kejsare mellan 1912 och 1926.

Showa Sanshoku (Showa) – Svart skinn, med röd och vit teckning. Utvecklades på 1930-talet och namngavs för att hedra kejsare Showa, son till Taisho.

Tancho - En Koi med röd cirkel på huvudet, kan ha olika grundfärg och får då olika namn. T.ex. en Tancho Sanke har vitt skinn, svart teckning och den röda cirkeln på huvudet.

Ogon – En helfärgad Koi. Kan ha vanligt skinn eller metallic och vara röd, orange, platina, gul eller krämfärgad.

Skötsel

Koi är starka och ganska härdiga, men att ha Koi kan inte jämföras med att ha t.ex. guldfiskar. För det första blir Koi stora. De största exemplaren kan bli uppemot en meter lång. Även om detta är extremt så är längder över 50cm inget ovanligt ens för hobbyister. För det andra så är Koi inte lika tåliga som guldfiskar som tom kan leva i en skål med stillastående vatten. De behöver ordentlig filtrering och rejäl vattenomsättning så att dammen hålls ren samt att de behöver ha mycket syre i vattnet.
Om en Koi sköts väl kan den leva i 30-40 år.

Att bygga en damm för Koi skiljer från hur man vanligtvis tänker en trädgårdsdamm. Trädgårdsdammen har ofta terrasser, inget bottenavlopp och ganska mycket växter. En damm för Koi däremot har oftast räta väggar, inga eller få växter, inget grus eller sten på botten samt bottenavlopp och ytvattenfilter(skimmer). Allt detta för att hålla dammen ren och ge Koi’en de bästa förutsättningar.
Vill du veta mer om dammbyggen, vare sig det är specifikt för Koi eller en mer traditionell trädgårdsdamm rekommenderas att titta på våra Länkar, där forum och informationssidor kan hittas.