Koiodlare

Här följer en kortfattad information om de japanska odlare som med stort kunnande odlat de koi vi säljer i dammbutiken.

Hoshikin


Vi säljer för närvarande Kohaku i mycket hög kvalite från Hoshikin

Hoshikins Kohaku är kända över världen som några av de allra bästa. Det började med att Mr. Kinsaku Hoshino grundade odlingen för drygt 50 år sedan. han var övertygad om att en bra Kohaku måste ha 1) Djup röd färg, 2) ett bra mönster 3) Inga shimis(Svarta punkter). För att uppnå detta började han med två par av den tidens finaste blodslinje "Tomoin" som genom åren förfinats till att inte bara uppfylla de förstå målen men också ge starka, snabbväxande koi som håller fantastisk kvalite. På senare år har Mr. Kinsaku´s son Katzuyuki Hoshino tagit över odlingen och ytterligare jobbat för förbättringar.

Varje säsong börjar odlingen med 10 par avelsdjur. Dessa producerar 3 miljoner yngel vilka gallras i tre omgångar för att endast spara 15000 stycken av de allra bästa. Detta ger en väldigt begränsad tillgång och stor efterfrågan. Det är få förunnat att ha en Hoshikin Kohaku i dammen.


Dainichi
Vi Säljer: Kohaku, Sanke och showa

En av de stora mästarna Mr. Minoru Mano började på 1960-talet att producera Yamabuki Ogon utan några egentliga förkunskaper, men efter att ha pratat med och lärt av andra odlare började han mellan 1965 och 1970 satsa på att producera Kohaku av högsta möjliga klass. Idag efter Minoru Manos bortgång drivs företaget av hans tre söner med äldsta sonen Futoshi Mano som ledare.
De producerar uteslutande Kohaku, Sanke och Showa med sammanlagt 250,000 kvadratmeter lerdammar för uppfödning och är så gott som varje år med och kämpar om de finaste priserna på japans största koiutställningar.

Satoshi
Vi säljer: Showa och Ginrin Showa


Satoshi är en liten odlare som under många år jobbat på andra koiodlingar men på senare år helt odlat själv med avelsdjur från Dainichi, Shinoda och Kataoka. Han är främst känd för Showa och Ginrin Showa vilka han redan vunnit priser för.

Ikarashi
Vi Säljer: Sanke

Ikarashi Kazuto är känd för sina Sanke, baserade på Sadasu och Matsunoske blodslinjerna. Medelstor produktion om 75000 fiskar. Handlar endast med koi av bra kvalité.

Oofuchi
Vi Säljer: Blandade varieteter

Vackert belägen på Niigatas sluttningar ligger Oofuchis koiodling omgiven av stora lerdammar och koihus. Odlingen drivs av bröderna Hideyaki och Munehiro som odlar ett brett register av varieteter. För närvarande är de mest kända för fantastiska Kujaku av vilka vi har ett antal samt för Shusui och ochiba.


Hirasawa
Vi säljer: Yamabuki Ogon


En av de allra största odlarna i världen, sägs ha över 500 stora lerdammar där i princip alla varieteter odlas. På grund av storskaligheten så offras lite av den allra högsta kvalitén där bland andra Dainichi och Hoshikin finns, men istället kan de erbjuda en jämn och hög kvalité för mycket bra priser.