Glasfiberarmera en damm

Här i del 2 av dammbygget kommer jag visa hur en damm enkelt kan kläs med glasfiberarmerad polyester, för att få en helt slät, ren yta utan veck eller skarvar. Nu görs det här bygget inomhus, men det går lika bra att applicera på den gjutna/murade dammen eller poolen. Det är bara ett par extra saker man behöver tänka på när man glasfiberarmerar en damm eller pool utomhus, de tas upp i slutet av artikeln.

Först och främst måste allt förberedas. Alla saker måste tas fram. Det som kommer behövas är:

Polyester - Räkna med minst 1 kg/kvm och lager med 450g matta
Glasfiber - 450g/ kvm x 2 lager(Skär till ordentligt med våder innan du börjar så slipper du stå och klippa och ha dig medan polyestern härdar)
Roller och penslar, det kommer gå åt ett antal av varje så ha ett lager med billiga penslar och rollers. tänk på att det ska vara naturborst och mohair(ull) som inte löses upp av polyestern.
Aceton - används för att rengöra penslar, rollers mm.
Peroxid(härdare) - blandas i med ca 2% i polyestern för att den ska härda
Doserflaska - för att dosera peroxiden
Pinnar att röra om blandningen med, Peroxiden måste vara jämt fördelad i polyestern.
Aluminiumroller - för att rolla den blöta glasfibermattan så luftbubblor kommer ut.
Hinkar, behållare - Gärna ett ganska stort antal så att de kan fyllas med lämplig mängd polyester och sen bara tillsätta peroxid. Används samma hink till många blandningar ökar risken att det blir klumpar i polyestern vilket ger hårda ojämnheter på den slutliga ytan. Det är extra viktigt när det slutliga lagret med topcoat appliceras eftersom det torkar mycket snabbare och helst ska få bra finish på en gång.
Skyddshandskar - diskhandskar fungerar om de tvättas av snabbt med aceton efter användning. Men enklast och bäst är engångshandskar. Ta på 3-4 lager och när ett lager går sönder eller bara blir för klibbiga och full med glasfibrer så tas ett lager av och slängs.
Andningsmask med gasfilter A1 - ett måste, polyester innehåller starka lösningsmedel(styren) som inte är nyttiga att andas in. En annan sak som är värd att veta är att styrenet är tyngre än luft och alltså kommer att lägga sig i botten på dammen/poolen. En utsugsfläkt av någon sort är att rekommendera.
Skyddsglasögon

När allt är framdukat så börjar man med att kapa till glasfibervåderna


Blanda sedan polyester genom att tillsätta ca 2% peroxid(härdare), ta lite i början så du märker hur mycket som kan blandas, ca 1-3 liter polyester brukar fungera. Om du blandat för mycket och märker att det börjar bli som sylt i burken så släng det genast, annars leder det bara till ett uselt resultat.


Börja med att rolla väggen med polyester, sedan läggs glasfibermattan ovanpå och rollas över med mer polyester tills den är helt genomvåt. Räkna med att ungefär 1 kg polyester per kvadratmeter med 450g glasfibermatta kommer gå åt.
Aluminiumrollern tas fram och rullas över den våta väven tills alla luftbubblor är borta. Så fortsätter man varvet runt tills det är två lager matta över hela väggarna. På bilden nedan ser man hur jag klippt upp en våd i mitten för att den ska bli lättare att sätta i ett hörn. Bilden nedanför den visar hur den biten är satt i hörnet och väggen bortåt är rollat med polyester redo för nästa våd att sättas upp.




På golvet så börjar man enklast med bottenavloppet. Rugga först upp ytan på bottenavloppet så att polyestern fastnar ordentligt, sen läggs remsor av glasfiber runt om så det täcker ner i avloppet och tätar ordentligt. Rolla med aluminiumrollern. Sedan fortsätter man med resten av golvet precis på samma sätt som för väggarna.


Så ser det färdiga resultatet ut, redo för slipning och att täckas med topcoat.

Skulle man vilja avbryta arbetet så går det bra. Om man fortsätter inom 24 h kan man fortsätta att bara plasta över. Har det gått längre tid så finns risk att det kan bli dålig vidhäftning till det undre lagret och man bör då slipa upp ytan innan man plastar nästa lager.

När två lager matta lagts i hela dammen och ytan är hård kan man börja syna resultatet. Är man ingen mästare kommer man måsta slipa av ytan för att få bort små ojämnheter och enstaka fibrer som sticker upp. Använd tättslutande kläder! Glasfiberdamm sätter sig i huden och kliar illa. När ytan är slipad kan man tvätta av den med aceton så den blir ren och redo för att målas med topcoat.

En lätt slipning är allt som behövs, man ska bara jämna av och rugga upp ytan lite, inte slipa ner till fibrerna.

Topcoat är en polyester som är färgad och innehåller vax för att ge en fin yta och ett helt tätt skikt. Topcoat kan antingen köpas färdigt eller blandas till genom att man tar gelcoat(typ av polyester) och tillsätter vax. Topcoaten blandas med härdare(ca 2%) precis som polyestern och målas sen på ytan med antingen roller eller en bred moddlare. Viktigt är att lägga på ett tjockt lager om ca 0,5 kg topcoat/m2 för att det ska bli ett helt täckande skikt och gå att slipa och polera om det behövs. Det är nämligen mycket svårt att lägga flera lager topcoat eftersom det innehåller såpass mycket vax att det blir dålig vidhäftning.

Topcoat härdar mycket fortare än vanlig polyester, så blanda inte litervis på en gång. Börja med 0,5-1 l och öka sen om du hinner med. Det är också viktigare än tidigare att ha helt rena verktyg och hinkar eftersom det är det sista lagret och man vill ha så lite ojämnheter som möjligt.


Skulle det bli ojämnheter så går det mycket bra att slipa, rubba och polera topcoat till en mycket fin finish.

Så här blev slutresultatet av dammbygget. Målning av panelen kommer senare. De två Vortex-filterna som ses på bilden är färgade med topcoat invändigt. Färgen är Ral 5012 som säljs främst till pooler.


Saker att tänka på om man plastar utomhus
Väder: Härdningsprocessen är beroende av temperatur, 18-20 oC är en lämplig temperatur. Temperaturer under 15oC Är inte att rekommendera och temperaturer över 25oC kommer bli svårjobbat eftersom det härdar mycket snabbt.

Det som plastas måste vara torrt. Betong eller lecablock som oftast används till dammar och pooler som plastas utomhus måste få torka helt torrt innan det plastas. Ett tak om så provisoriskt bör användas när det plastas och finns minsta risk för regn, välj en annan dag!

Fördelar med glasfiberarmering mot dukar av olika slag.
- Glasfiberarmering har en mycket lång hållbarhetstid, många gånger längre än enklare dammdukar och de liners som används i pooler.
- Glasfiber kan formas efter alla olika former, i dammar kan pelare som bär upp stenar plastas, dammen kan få oregelbunden form eller långa, stora vattenfall. I en pool kan man enkelt plasta en trapp. Man får helt enkelt en helt sömlös och vecklös yta.
- Ytskiktet med en Topcoat i ISO-kvalité klarar kemikalier som klor och salt utan problem och utan att färgen blir dålig.
- Ytskiktet blir inte missfärgat. I en pool med liner blir det ofta missfärgningar av solkrämer och sol. En ytbeläggning med topcoat håller finishen mycket bättre och kan lätt poleras blänkande som en nyvaxad bil, även 10 år efter att linern fått bytas ut.
- Glasfiber har mycket bättre skydd mot mekaniska skador, ett laminat med 2 lager 450g matta och 1 lager topcoat är 2-3 mm tjockt, styvt och armerat med glas att jämföra med en pvc-liner på 0,75 mm som med lätthet kan gå sönder av en vass sten. De gröna filtertankarna(Vortex) som kan ses på den nedersta bilden är gjorda i 5 lager glasfiber 450 g matta och rymmer drygt 800 l vatten utan att böjas det minsta.


Här hittar du material för att plasta dammar och pooler